diumenge, 26 de maig del 2013

Pràctiques agrícoles, Maig.




CAMP: A les comarques càlides comença la sega dels ordis precoços. Es generalitza també l´aprofitament d´alfals, trepadella i altres espècies farratgeres que es consumeixen en verd o es transformen en fenc. Es generalitzen les sembres de blat de moro, sorgo, cànem, cotó, remolatxa i tabac. A la maresma es cull ja la preuada patata primerenca per a l´exportació.

HORTA: Es sembren les espècies del mes anterior i a més a més carbasses, porros, apis, cebollins, cards blancs, etc. Es segueix plantant tomàquets, albergínies, pebrots i, a les zones menys càlides, cols angleses i de paperina. Es cullen faves, pèsols, cols de cabdell, carxofes, maduixons, espàrrecs, cebes, enciams.

FRUITERS: Comença la collita de cireres, nespres, albercocs i préssecs primerencs.

JARDI: Es tallen tota mena de flors de primavera i es sembren petúnies, amarants, coronats. Aquest mes convé lluitar contra els pugons i altres insectes que perjudiquen les flors.

AVICULTURA: Comencen a pondre les polles de principis de gener, primerament amb ous de tamany molt petit, que va augmentant contínuament. la posta segueix a bon ritme fins que comença la calor o fins a fi de mes. Convé aplicar 5 g. de superfosfat de calç per metre quadrat de galliner, per tal de condicionar el jaç.


Font: Calendari del pagesos. 2013.