diumenge, 24 de febrer del 2013

Pràctiques agrícoles, sembres i plantacions: Gener



CAMP: Les condicions atmosfèriques adverses fan que dismunueixi fins al mínim l´activitat vegetal i, per tant, dificulten el treball. Amb tot, quan les circumstàncies ho permetin, s´hauran de preparar les terres en les s´hi hagi de plantar alfals, remolatxa, blat de moro o algun altre conreu de primavera. Els trossos que restin inactius hauran de quedar llaurats, a fi que el fred destueixi els ous i les larves dels paràsits. A les prades, tant naturals com artificials, i als camps d´alfals, serà bó aprofitar l´inactivitat vegetal per aplicar-hi esmenes i fertilitzants. a la Maresma s´inicien els treballs de sembra de la patata primerenca.

FRUITERS: Continuen les feines de poda i plantada, condicionades només a què no es produeixin glaçades, degut als danys a que aquestes donarien lloc. També tenen importància els tractaments d´hivern a base d´olis. A la Catalunya baixa, així com al país Valencià, continua la collita d´agres.

HORTA: Continua la plantada de cebes, cols, enciams, escaroles, bròquils i bledes. També continuen les sembres de espinacs i de julivert, i comencen les d´alls, pèsols i faves tardanes.

JARDI: És el temps bo per sembrar malves, violers i roselles dobles, que floriran a la primavera. A les explotacions florals, es sembren les cabeces de flors primerenques com el gladiol de primavera i la tulipa.

AVICULTURA: Aquest mes es caracteritza per la muda intensa de les ponedores.


Font: Calendari dels Pagesos 2013