diumenge, 30 de setembre del 2012

Fruites de temporada: Setembre



És el mes de les pomes per excel.ència. Es cullen pomes de moltes classes que competeixen amb tota mena de raïms: negres, rosats, moscats i moscatells, que ara estan al punt.
Primer es comencen a abastar les pomes vermelles. N´hi ha de moltíssimes varietats, algunes pràcticament oblidades, com la "Starking", que fa uns quants anys era la reina de les pomes. Actualment predominen altres varietats que són menys gustoses però tenen una polpa més consistent i són molt sucoses; una d´elles és la "Early Red One", coneguda com la ERO.
També és temps de collir pomes rovellades com les Reinetes i, dintre d´aquesta varietat, la "Reina de Reinetes", de pell més clara i la "Reineta Gris del Canadà", que té la pell més fosca.
Però una de les pomes més reconegudes que madura al setembre és la "Golden". Dins d´aquesta familia de pomes, n´hi ha de diferents classes, unes de pell molt llisa com les "Golsen Smuting" i d´altres de pell rugosa, com les "Golden Rouseting".
A l éntrada de la tardor, encara queden bons préssecs vermells tardans, nectarines i, sobretot, préssecs grocs embossats. coneguts per tothom com a "préssecs de Calanda", tot i que a Lleida també se´n produeixen molts.


Font:  Pere Puigvert: Calendari del Pagesos 2012.