divendres, 23 d’abril del 2010

Pèsol



És una verdura molt nutritiva, ja que conté moltes proteïnes, minerals i vitamines. Es pot combinar amb tota mena de plats, com arrossos, cremes o guisats. Els pèsols frescos collits de l´hort són tan dolços i nutritius que fins i tot, ben rentats, te´ls pot menjar crus, com una llaminadura.

A Llavaneres es conrea l'anomenat pèsol garrofal, la presència d'una varietat del qual en els camps de garrofals es considera que va propiciar una adaptació específica a la zona. El seu principal tret diferenciador és la seva gran dolçor. Es sembra cap al mes d'octubre en terrenys silicis i arenosos. La llavor que es fa servir, la produeixen els mateixos pagesos de la vila. Pels voltants de març comença la collita, que s'allarga durant un o dos mesos.


Si vols menjar sopes a l´estiu, sembra pèsols pel mes d´abril.


Si vols menjar pèsols pel segar, per l´abril els has de sembrar.
(Calendari del Pagès).