diumenge, 7 d’octubre de 2012

Fruites de temporada: Octubre
És el mes de les pomes Fuji, entre les quals n´hi ha de ratllades com la "Racu Racu"i de llises com l´"Azteca". També és temps de pomes verdes i més aviat àcides. És el cas de la "Granny Smith", una varietat que cada vegada té més acceptació entre els consumidors joves.
  Existeixen altres varietats que són poc conegudes aquí a casa nostra, encara que probablement veurem d´aquí a uns anys se n´incrementi el cultiu. Una d´aquestes pomes és la "Breaburn", que té aparença de Fuji, però resulta més àcida.
Durant aquest mes també es cullen els últims préssecs embossats del ´any, que solen ser els més ben valorats ja que es tracta d´una fruita que dura poc i, fins d´aquí a uns 6 mesos, no en podrem tornar a gaudir.
  Cap al sud, ja es comencen a collir les primeres mandarines, sobretot les "Clausellines" i les "Okitsu", que s´abasten encara amb la pell verda, però com que són una fruita nova, el mercat les demana. D´aquesta manera, s´avança un poquet la collita.
  D´altra banda, és el moment de començar a recollir les primeres taronges de l´any, les "Navelines", que són encara una mica àcides.
  A la segona quinzena del mes s´acaben d´abastar les darreres pomes de l´any, de la familia "Pink". Són de color rosat, dures, i amb un punt d´acidesa.
  Avançat l´octubre, arriben les primeres magranes i els codonys, i maduren unes fruites que cada vegada van a més, els caquis o "palosantos".


Font: Pere Puigvert. Calendari dels Pagesos 2012.